≡ Meniu

Aurelian.RO@Global News cu Marina Alexandru si Ramona Solomon

1. CULMEA TUPEULUI! Premierul Marcel Ciolacu, despre limitarea plăților cash: “Pot să cheltui cât vreau din 5.000 de lei, lăsaţi-mă în pace, ce problemă? Doar că nu mai poţi să cumperi Ferrari cu sacoşa”

2. Reacțiile românilor după ce Ciolacu a postat bonul de sub 100 de lei de la cumpărături

3. Școala Altfel, pe banii părinților
Noua metodologie pentru programul „Școala Altfel” a fost oficializată în Monitorul Oficial la data de 11 octombrie. Conform acestui document, părinții au posibilitatea, ar numi asta oficialii, să suporte costurile excursiilor din cadrul programului, însă este strict interzisă implicarea profesorilor și a elevilor în procesul de plată sau organizare.

4. Alianța Părinților semnal de alarmă asupra strategiei Guvernului privind introducerea Inteligenței Artificiale în școli!

Alianța Părinților (AP) din România atrage atenția, într-un comunicat remis redacției, asupra pericolelor care reies din documentul programatic „Cadrul strategic național în domeniul inteligenței artificiale” (CSN-IA), elaborat de autorități, cu privire la folosirea IA în învățământul preuniversitar.
AP afirmă că în recomandările Comisiei Europene pe acest subiect, care sunt folosite în document, sunt numeroase pericole, derivate mai ales din ideologia de gen (gender).

5. Costuri uriașe din cauza regenerabilelor. Transelectrica trece la măsuri riscante
Reconfigurarea sistemului de transport al energiei electrice, pentru adaptarea la regenerabilele cu funcţionare intermitentă, necesită un efort financiar uriaș din partea companiei Transelectrica, unde statul român este încă acționar majoritar. Cum banii din tariful de transport sunt insuficienți, la fel și creditele și fondurile europene, se ia în calcul emisiunea de obligațiuni corporative, adică împrumuturi cu dobândă de la persoane fizice române sau străine, acestea fiind considerate, de regulă, foarte riscante.

6. Numărul românilor cu pensii speciale, mai mare în septembrie!
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu, cunoscute în spațiul public drept „pensii speciale” a crescut în luna septembrie a acestui an, comparativ cu luna anterioară. Iar cea mai mare dintre ele e circa de 10 ori mai mare față de pensia medie obișnuită.

7. Ministrul Finanțelor zice una, Guvernul face alta. Majorări de cheltuieli pe bandă rulantă la Guvern
În timp ce Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, anunța că se pregătește o rectificare bugetară negativă, la Guvern se aprobau majorări de cheltuieli pe bandă rulantă. Printre norocoșii care vor primi bani mai mulți de la buget se numără Ministerul Justiției, STS, MAI și SPP. La Ministerul Afacerilor Interne, sumele solicitate sunt, în principal, pentru acordarea drepturilor salariale ale angajaților pentru luna septembrie, ceea ce denotă că în vistieria MAI bate vântul.

8. Guvernul a adoptat OUG pentru implementarea sistemului de autorizare la export al Ucrainei pentru produsele agricole
În ședința Guvernului din data de 12 octombrie 2023 a fost adoptată ordonanța de urgență privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment