În ultima vreme am întâlnit 3-4 clienți reticienți la varianta generării de trafic cu bani (PPC, PPV, banners, solo email, interstițiale, contextuale, email list rental, șamd). Învățaseră de la veșnic faliții experți SEO că dacă ajungi pe locul 1 în SERP-urile Google-ului atunci obții trafic perpetuu și mocca.
Cu alte cuvinte mai bine bagi bani în SEO și ai apoi trafic “pasiv”, decât să cumperi trafic, deoarece în primul caz faci o singură plată către consultantul SEO, pe cînd în al doilea caz faci plăți periodice lunare (iar bugetul de marketing secătuiește, astfel) către Adwords, de exemplu.
Well, pentru aceștia și pentru ceilalți care vor mai veni după ei am o singură întrebare: “Dacă pentru fiecare euro cheltuit, scoți doi euro vânzări (deci 1 euro profit), ai mai fi așa reticient?”.
Sigur că nu!
Mai mult, dacă bagi 1 euro și scoți minim 1.1 euro ai rezolvat problema:
Poți cumpăra oricât trafic îți dorește inimioara
pe o perioadă ne-de-ter-mi-na-tă ! ! !
Da, dacă obții ROI pozitiv, elimini problema bugetului de trafic. Acest buget se auto-regenerează de la o lună la alta.
Desigur condiția necesară ar fi ca serviciile/produsele pe care le oferi să fie de calitate și magazinul tău online/ site-ul tău să “convertească” decent. Și să ai un backend bun (voi scrie un alt post despre asta).
SEO nu poate fi baza unui model de business sustenabil. Google poate schimba algoritmii de 2 ori pe lună, dacă are chef și tu nu poți face nimic să previi asta. Traficul cumpărat, însă, este perfect deterministic.
Nici Social Media. Social Media e și mai volatilă ca ROI decât SEO-ul.
Dacă îți cunoști metricile nu ar trebui să întîmpini probleme majore cu traficul plătit.
În concluzie, le este frică de traficul plătit:
- celor care nu cred în business-ul propiu și în propria prezență online (frontend)
- celor care și-au luat țepe de la așa-numiții consultanți PPC/Adwords
- celor “îmbârligați” de către așa-numiții experți SEO
- celor care nu-și cunosc metricile (conversie, CTR, etc)
- celor care nu au backend
Multumim mult, foarte util articolul si foarte adevarat prezentata
situatia. Din pacate am intampinat si eu aceasta reticenta la campaniile platite, generata exact de motivele indicate de tine. Ca o completare, as vrea sa mentionez ca in situatia in care generam exclusiv trafic platit ignoram comportamentul multor alti utilizatori, statisticile indicand ca peste doua treimi din cautatorii de date care diferentiaza paid de organic nu acceseaza sau acceseaza foarte rar reclamele platite. Ei evita sa faca asta din diverse motive: nu le considera atat de relevante, nu au atat de multa incredere in acele site-uri ca in cele afisate pe pozitiile neplatite etc.. Astfel, e minunat sa rulezi campanii platite care se sustin singure ca investitie, dar vei creste limitat neglijand un segment important de piata. De aceea, eu personal recomand rularea ambelor servicii in paralel 🙂