≡ Meniu

[CARTE] Freakonomics, S.B Levitt & S.J. DUBNER

În cartea “FREAKONOMICS” economistul Levitt și jurnalistul Dubner vor să provoace ințelepciunea populară.

De pildă multă lume crede că dealerii de droguri căștigă mult. Atunci de ce stă fiecare cu mama sa? Pentru că … nu câștigă mult.

Multă lume crede că rata criminalității scade datorită sporirii forțelor de ordine. Atunci de ce aceeași rată scade și acolo unde se reduc aceleași forțe ale ordinii.

Mulți părinți (obsesivi) cred că dacă citesc povești copiilor în fiecare seară, copiii, mai târziu, vor avea note mai bune la școală. Ei bine, nu e așa.

Ku Klux Clan, Prostituate, Hollywood dream, Sumo… De toate.

Cartea te pune pe gânduri pentru că explică partea ascunsă din spatele lucrurilor pe deplin acceptate de către înțelepciunea populară.

Cea mai nașpa demonstrație, însă, mi s-a părut inferența cu Nicolae Ceaușescu de la începutul capitolului 4 (“Where have all the criminals gone?“).

Raționamentul sună cam așa: Din cauza interzicerii avortului, populația României a crescut dramatic începand cu anii ’66. În ’89 cei născuți în ’66, la vârsta de aprox 20-25 ani, au făcut revoluție și l-au kilărit pe Ceașcă. Concluzie: Dacă “Cel mai iubit fiu al poporului” nu ar fi dat legea anti-avort, ar fi trăit și azi.

Forțat. Cel puțin forțat.

În rest cartea mi sa părut de bun simț.

Filmul ce a apărut în 3 septembrie ar fi mediocru (cică), după primele review-uri.

Poți lua cartea de pe Amazon:

Alte referințe:

Trailere Film:

 

  • FlorinL

    Daca iei China, unde a fost invers (interdictia celui de al doilea nascut), iata ca se respecta ce zic ei 😀

{ 1 comment… add one }

Leave a Comment