≡ Meniu

Despre lockdownul aberant din Shanghai, prin skype la Subiectiv

Român care a locuit un an în Shanghai, despre imaginile disperării chinezilor aflați în lockdown: “Nu mai este despre virus, este despre control”

Aurelian Popa, un român care a locuit timp de un an Hangzhou (杭州) lângă Shanghai (上海), și are mai mulți prieteni în China (中国), a vorbit despre situația oamenilor de acolo care stau blocați în lockdown, în contextul în care 95% dintre locuitori sunt vaccinați.

Tânărul Aurelian Popa, activist civic, a vorbit, la emisiunea Subiectiv din această seară, despre imaginile controversate din China, care curg pe rețelele sociale.

Acolo, peste 26 de milioane de locuitori ai orașului Shanghai (上海) sunt obligați să stea în izolare, de două săptămâni, pentru limitarea răspândirii coronavirusului, deși rata de vaccinare este de 95%.

“Trebuie să înțelegem și cultura. În Asia, dacă ai de ales între a salva mușuroiul în detrimentul furnicii, se va sacrifica furnica. Omul nu contează, individul este la coada drepturilor și libertăților. Chiar și regulile de circulație acolo sunt făcute la fel, pietonul are ultimul prioritate pe stradă. Asta ca idee despre cum funcționează ordinea socială acolo.

Carantina din Shanghai nu mai este despre virus, este despre control. Și din ce am citit eu în presa chineză, este o rivalitate, o ruptură între două facțiuni ale Partidului Comunist Chinez. Există niște oligarhi din sud, din Shanghai, cu foarte mulți bani, miliardari, și există niște ideologi de nord, care nu au foarte mulți bani dar au puterea politică. Iar cei din nord le spun celor din sud băieți, noi avem puterea.”

Articolul de pe site-ul Antena 3 aici

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment