≡ Meniu

Discuție despre schimbarea de TVA pe Facebook

Reproduc mai jos un fir de discuții de pe Facebook.

Adrian Zamfira întreabă ceva de bun simț:

oare cate magazine online vor ramane cu tva 19% ca nu au pe cineva care sa le schimbe cota ? asta apropo de mentenanta unui magazin online

Apoi, penibiluț, urmează reacția din partea Cameliei:

 

oare cati programatori vor avea timp sa updateze procentul de TVA pana joi la prima ora la toti clientii pe care ii au?
[…]
Exista o gramada de programatori care isi concep programele astfel incat utilizatorii sa aiba nevoie de ei. Noi am cumparat un soft de 20.000 de euro, si acum cei care l-au facut si la care platesc service-are lunar ma pun sa modific cota de TVA la fiecare produs din nomenclator, in conditiile in care avem vreo 10 mii de produse. Daca vreau sa-mi modifice ei, ma costa o ora de programare, fiindca noi n-avem de unde sa stim ca e vorba de un simplu replace sau cum s-o numi in sql.
[…]
Softul se numeste CLARUS, aplicatie speciala pentru dealer auto, este facut de firma INTEGRATOR SOFT din Brasov. Ora de programare este 40 euro+TVA. Firma cu casa de marcat ia 150 lei + TVA pentru modificare.

Alex Cîrcei pune punctul pe “i”:

Inseamna ca nu ati facut alegerea potrivita cand ati ales compania si oricum nu prea exista client service in Romania.

Raspunsul meu la problema Cameliei Csedo

1. Ați dat 20.000 euro și nu aveți 40 euro/h +TVA 24% (sâc) pt mentenanță?

E ca și cum ai da 200k pt un merțan, da’ n-ai bani de benzină sau service. Wrong move.

2. Chiar ați dat 20k pe o platformă de ecommerce “on premise”?

Guyz (and galz), în online niciodată, repet pe litere n-i-c-i-o-d-a-t-ă nu iei soft “on premise”. Iei ceva SaaS (sofware as a Service) sau “on cloud”.

Astfel îți temporizezi corect cashflow-ul și, bonus, ai libertatea să-i spui bye bye furnizorului atunci când sau dacă te calcă pe bocanci;

3. La cumpărare ați cerut furnizorului această opțiune de configurare?

Ca dacă nu ați cerut-o, cu părere de rău, tre să o plătiți acu’ că v-ați sucit și o vreți. Niciodată VW nu-ți va livra un Passat în loc de Skoda la ceeași bani. Never. Ai cerut Skoda, ai Skoda.

4. Dacă tot v-au prostit ăia să le dați 20k (bravo Brașovu’), de ce naiba nu ați mai pus 5% (1k) pentru un audit sau pentru o consultanță pe partea de “fezabilitate”?

Alegeați un consultant sau un freelancer care să vă reprezinte interesele în tranzacția cu INTEGRATOR SOFT.

Îl plăteați bine ca să fie interesat să vă reprezinte cum se cuvine și problema e (mai) rezolvată. Că doar nu v-ați dus în piață ca după un kil de roșii când ați luat soft-ul. Nu?

5. Un update în SQL nu face 40E/h? Dar o actualizare a 10.000 de produse?

O grămada de part-uri, fire și tablă vopsită nu face 80k, dar un BMW (compus din toate acestea) face. Nu de alta dar, dacă e așa de simplu și ușor (și deci nu face banii) de ce vă plângeți și nu faceți voi acel update?

Dacă ar fi așa ușor să produci un BMW (componentele se știu sau se poate face reverse engineering) de ce nu apar clone de BMW? Nu cumva pentru că, poate, acel BMW are o calitate superioară și face mai mult decât suma părților din care este compus?

6. Dacă nu aveți bani pt aceste modificări vă întreb care-i marginea cu care vindeți?

Știu o grămadă de “amici” care au următoarea filosofie: “Dom’le merg pe pierdere ca fac cotă de piață în primul an.” Și o țin tot așa de 3 ani. Sunt rupți în cur, dar deh, au afacere online. Sunt trendy până la cer și-‘napoi.

7. “Programatorii își concep programele astfel incat utilizatorii sa aiba nevoie de ei”?

Așa și?

Programatori fac asta pentru că există o altă grămadă de antreprenori online, zgârcomani (sau ignoranți), care fac achiziții fără să-și facă faza de fezabilitate și analiză de business, mai întâi.

So be it, then.

8.  Revin la partea cu “20k”.

Băi frate, 20k? Euro?

Da’ de osCommerce n-ați auzit? De Amazon? De Magento?

Lumea e largă și lungă. Viața e frumoasă și avem toți loc sub soare.

Sfatul meu pentru Camelia:

Camelia un bun început ar fi să vă țineți un consultant IT pe aproape.
De fiecare dată când mai cumpărați ceva, sau faceți vreo “investiție”, cereți și părerea lui.

Nu cred că pentru contractele importante nu apelați la avocat. Sau notar.

De ce n-ați face la fel și cu IT-ul?

Eh aceeași situație e și aici.

Costă, dar vă costă și mai mult dacă nu plătiți acest preț!

=======

Copy/Paste cu toată discuția de până acum:

Adrian Zamfira oare cate magazine online vor ramane cu tva 19% ca nu au pe cineva care sa le schimbe cota ? asta apropo de mentenanta unui magazin online

Tuesday at 12:45pm via TweetDeck
Camelia Csedo Oare cati programatori vor avea timp sa updateze procentul de TVA pana joi la prima ora la toti clientii pe care ii au?
Tuesday at 6:02pm
Adrian Zamfira mda… si asta …
Yesterday at 10:22am
Alex Circei Daca nu au introdusa aceasta facilitate in platforma unde pot sa isi schimbe singuri printr-un simplu click.
Yesterday at 2:40pm
Camelia Csedo ok, atunci imagineaza-ti cam cate case de marcat sunt, modificarea poate fi facuta doar de cateva firme autorizate, in niciun caz de catre firmele care le folosesc…
Yesterday at 3:22pm
Alex Circei Aici e alta problema 🙂
Yesterday at 3:42pm
Camelia Csedo Exista o gramada de programatori care isi concep programele astfel incat utilizatorii sa aiba nevoie de ei. Noi am cumparat un soft de 20.000 de euro, si acum cei care l-au facut si la care platesc service-are lunar ma pun sa modific cota de TVA la fiecare produs din nomenclator, in conditiile in care avem vreo 10 mii de produse. Daca vreau sa-mi modifice ei, ma costa o ora de programare, fiindca noi n-avem de unde sa stim ca e vorba de un simplu replace sau cum s-o numi in sql.
20 hours ago
Alex Circei Inseamna ca nu ati facut alegerea potrivita cand ati ales compania si oricum nu prea exista client service in Romania.
19 hours ago
Adrian Zamfira ce soft aveti ? (de curiozitate).banuiesc ca si ora de programare sare de 50 euro …
am auzit si eu ca firmele cu case de marcat sunt cam solicitate …
se poate da un update in sql (daca e sql, sau un echivalent daca e paradox sau alta minune cum avem noi).
9 hours ago
Alex Sinov Buna intrebare. Oricum, cel putin intr-o tara normala, nu ar trebui sa existe asemenea probleme. Schimbarea asta nu a venit de ieri pe azi, gen “A, stii, am uitat sa-ti spun, dar de maine TVA-ul se schimba.” A fost suficient timp si pentru programatori si pentru webmasteri si pentru case de marcat.
8 hours ago
Camelia Csedo Softul se numeste CLARUS, aplicatie speciala pentru dealer auto, este facut de firma INTEGRATOR SOFT din Brasov. Ora de programare este 40 euro+TVA. Firma cu casa de marcat ia 150 lei + TVA pentru modificare.
6 hours ago
Alex Sinov Magari. Si eu ma confrunt cu asemenea specimene in industria mea. Ce ma deranjeaza este ca imi afecteaza mie modalitatea in care concep/livrez/sunt platit.
5 hours ago
Radu Vilceanu noi am anuntat clientii de ieri cu asta http://bit.ly/cOlF0T si azi sunt toti ok 😉 schimbarea de TVA a fost oportunitate de crestere a satisfactiei clientilor ContentSpeed
2 hours ago ·
1 person
Adrian Zamfira haha … ce bine suna :))
noi am fost mai modesti … n-am comunicat public 🙂
am incercat sa aflam personal daca vor sa scumpeasca produsele sau sa suporte diferenta … surprinzator toti aia care vand bine au suportat diferenta tacit…
la voi ?
about an hour ago ·
1 person
Radu Vilceanu pai depinde ce vand, putini au pastrat preturile, ca pe domeniul IT de exemplu 5% e fix marginea operatorului… noi am facut newsletter ca am aflat fix cu o zi inainte si ne-am panicat ca o sa fie multe tickete de suport brusc… dar overall schimbarea a fost painless
about an hour ago
Adrian Zamfira eu tot cred ca ar trebui sa ne reprofilam … sa facem erp-uri de 20k si sa vindem cu 150 lei schimbarea de tva :))
aia s-au invatat din ’90-2000. cand se schimba lunar cate o taxa si asteptai mult si bine dupa programator
{ 10 comments… add one }

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.