≡ Menu

Era iPhone ca “obiect al dorinței” a apus. Ce eră a răsărit?

Înainte toți și-l doreau. Ca să fie cool. Ca să instaleze aplicații. Ca să-și sincronizeze iTunes-ul construit cu migală în era iPod-ului.

Și-l doreau dar nu-l aveau. Apoi a venit Orange și în .RO cu prima lor ofertă. Jenantă oferta, dar mă rog.  Așa cum luai credit cu buletinul la o DAE de 25% pe an, puteai lua și un iPhone care te ducea, cu tot cu abonamentul de date, undeva la 2000 EURO în 24 de luni. (De aia eu am refuzat să mi-l iau.)

Ca reacție, atunci, hack SIM-urile și jailbraker-ele au inundat piața. Pe scurt, traversam cu toții “era dorinței” pentru iPhone.

Era cu pricina a apus. Oricine îl poate avea la mai puțin de câteva zile depărtare de lansarea din US, la prețul corect și fără (de)blocaje.

Și atunci mi-am pus întrebarea: dacă iPhone-ul a devenit ceva “convențional”, de ce totuși oamenii mai dau banii pe el?

Pentru că iPhone-ul trezește atenția, acum, nu numai dorința, ca atunci. Înainte trebuia să ai habar despre ce înseamnă iPhone ca să devii interesat de el. Desigur că orice deținător de iPhone îți spunea cât de cool e și avea grijă să-l afișeze pe masă, birou, la restaurant și la mall.

Dar nu întrebai tu “Ce e ăla? Arată-mi și mie!” … El/ea începea conversația, deși, recunosc, avea monedă de conversație: uite face asta, și asta, și aialaltă, wow, super, excelent!

Acum toți cocalarii au iPhone. Da am scris-o. Să fim onești, e un telefon (și) de cocalari și pițipoance. 99% dintre utilizatorii români de iPhone nu folosesc mai mult de 10% din facilitățile acestuia. Și … nici nu au — și … nici nu vor avea — nevoie de ele (cele 90% nefolosite) oricum. Nu!

De ce toți sus-menționații au iPhone?
Mai mult, de ce și-l cumpără pe ăsta nou,
când pe ăla “vechi” nu-l au nici măcar de 2 ani?

Pentru că doar așa își satisfac dorințele specifice unui(ei) “attention whore (AW)”.

Asta reușește iPhone-ul. Să capteze atenția. Prin urmare, toți disperații (sau, mai ales, disperatele) care urmăresc să fie în centrul atenției, îl cumpără.

Nu ai observat? Orice articol despre 4G, iOS4, RetinaDisplay este citit, răscitit, comentat și răscomentat. Toate ziarele, tot în spiritul AW-ului, scriu gratuit despre acest model.

Nu poți fi onliner dacă nu ai Mac, iPod și iPhone. N-ai cum! A, și iPad!

Samsung? Nexus One careva? Motorola? HTC? Neaaah… iPhone, tată.

Jurnalele de știri au un “insert” cel puțin o dată pe săptămână pe subiect.

De ce? Că altfel trusturile alea nu sunt cool sau trendy. Și pentru că așa trezesc atenția audienței lor.

Atenție necesară mult râvnitului spațiu publicitar din acele publicații. Nu?

{ 4 comments… add one }

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.